Kiosko y Más

Els contagis baixen, però trigarà una setmana a notar-se als hospitals

Només el grup d’edat de més de 70 anys manté un augment de casos

Catalunya és la zona d’Europa més afectada per la cinquena onada de la covid, però la corba de contagis comença a baixar en totes les edats menys en els més grans de 70 anys. Tot i això, aquest descens trigarà una setmana a reflectir-se en les hospitalitzacions, segons els experts.

• “Ens queden almenys 10 dies de molta tensió assistencial”, reconeix Argimon

• Els pacients ingressats a planta tenen 59 anys de mitjana, i els que són a l’uci, 54

• Salut Pública detecta un canvi d’actitud de la població en dues setmanes

Als extenuats serveis d’urgències i hospitalització continua la corba ascendent. “Són més grans que dies enrere, com si el virus hagués fet un salt en la franja d’edat. Enviem molts pacients des d’urgències a altres centres; si no, quedaríem bloquejats”, explica Pere Domingo, el responsable de malalties infeccioses de l’hospital de Sant Pau.

A les corbes i les dades de contagis, més o menys dolentes, les segueixen sempre les pneumònies bilaterals reals que necessiten ingressar a l’hospital i, algunes, a cures intensives. I aquestes continuen en ascens: ahir Salut anunciava 2.235 persones ingressades, amb 130 casos pendents de confirmació, repartits per tots els hospitals, “una situació molt semblant en tots els territoris”, puntualitza Xavier Llebaria, director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que ahir es va encarregar de comunicar la situació de l’epidèmia.

L’edat mitjana dels malalts amb necessitat d’hospitalització ara puja a 59 anys. Dels 2.235, només 349 tenien menys de 40 anys. Els altres eren més grans, la majoria sense vacunar o amb una sola dosi, i alguns amb totes dues (la vacuna no protegeix el 100%).

A les ucis hi havia 512 pacients crítics per covid; 380 malalts més a l’uci corresponien a la resta de malalties que se solen atendre en un hospital, cosa que dona una idea de com s’ha tornat a estrènyer l’accés a les altres patologies, sobretot a les cirurgies que no siguin d’urgència

vital o inajornables. L’edat mitjana dels pacients covid en intensius en aquests moments és de 54 anys, 86 tenen menys de 40 anys, i 4, menys de 21.

“Ens queden almenys deu dies de molta tensió assistencial”, reconeixia ahir Josep Maria Argimon, conseller de Salut en un acte a l’hospital Vall d’Hebron.

La corba assistencial té el seu recorregut almenys una setmana després de la dels contagis. “Esperem que s’alenteixi 7 o 10 dies, però necessitarà més temps per baixar”, va explicar Xavier Llebaria. Això es deu al fet que la majoria d’hospitalitzats són més grans i la seva recuperació és més lenta que la vertiginosa corba juvenil que va iniciar la cinquena onada.

Per notar un alleujament a les ucis, que deixi pas a altres malalties a més de la covid, caldrà esperar diverses setmanes d’agost, segons les previsions de Salut.

Només als centres de primària han notat un lleu descens de la pressió, en correspondència amb la baixada dels contagis que es comptabilitza des de fa una setmana en els tests de detecció. En lloc de les 50.000 visites de fa dues setmanes, ara en tenen 31.000, i 10.000 més als centres d’urgències de primària (cuaps). “Però un 47,2% dels atesos són positius”, va apuntar Xavier Llaberia ahir a la roda de premsa d’avaluació de la situació. La pressió continua molt alta.

A més de posar tots els serveis sanitaris públics, i privats si fes falta, al servei de la covid, Salut va enviar la setmana passada 3 milions d’SMS a més grans de 40 anys –i repetirà aquesta setmana amb els de 30 a 40– per recordar que no s’ha d’abaixar la guàrdia: vacuna’t si tens més de 16 anys, diverteix-te amb un nombre de persones com més reduït millor i evita aglomeracions; extrema les mesures de protecció al transport públic i, si et contagies o ets contacte estret d’un positiu, queda’t a casa: respecta els 10 dies de confinament per no propagar la infecció, feste la prova i reporta els teus contactes perquè els avisin. I allò de sempre: mascareta, distància, higiene de mans i ventilació.

“Els últims 12 dies es percep un respecte més gran per les mesures; el missatge va calant”, assegura Llaberia. Els Mossos d’Esquadra van obrir aquest cap de setmana 1.411 actes de sanció, la majoria per haver infringit el toc de queda, la majoria turistes que diuen que no ho sabien.

El descens en els contagis encara trigarà una setmana a notar-se a les plantes i encara més a les ucis

PORTADA

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/281479279446273

La Vanguardia