Kiosko y Más

La comissió per l’assalt al Capitoli arrenca amb topada entre partits

Pelosi irrita l’oposició nomenant dos republicans entre els integrants del comitè

La comissió d’investigació per l’assalt al Congrés dels Estats Units, el 6 de gener passat, arrenca avui marcada per una greu confrontació entre demòcrates i republicans, que continuen sotmesos a la gran mentida de Donald Trump.

Aquella jornada, després d’encoratjar a la presa del Congrés, Trump va tornar a la Casa Blanca per gaudir per televisió de l’espectacle colpista. Estava tan embadalit amb aquell exercici de culte a la seva figura que no va fer cas dels que li demanaven que ordenés posar fi a l’atac.

Els republicans van bloquejar al Senat l’impeachment a Trump, que va ser absolt.

L’avui expresident considera que aquell dia hi va haver “un milió de patriotes” (10.000 en realitat), als quals es va arrestar injustament. “Era gent pacífica, hi havia amor a l’aire”, va dir a la Fox fa uns dies.

Aquell amor es va concretar en la construcció d’un cadafal i el crit de “penjar” el vicepresident Mike Pence perquè s’havia negat a bloquejar la victòria de Joe Biden, qüestió en què no tenia potestat. A més d’assaltar el temple de la democràcia com no havia passat mai, hi va haver cinc morts, mig centenar de detinguts (algun ja sentenciats) i 140 policies ferits.

Kevin McCarthy, cap de la minoria conservadora a la Cambra de Representants, va insistir ahir amb el boicot. Això es deu al fet que la demòcrata Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra Baixa, va bloquejar dos dels cinc legisladors per a la comissió nomenats per ell. Els congressistes Jim Jordan i Jim Banks van votar negar la victòria de Biden en estats clau i són dos dels principals difusors de

Els conservadors Liz Cheney i Adam Kinzinger accepten participar en la investigació

la falsedat sobre el frau electoral. Banks va declarar diumenge que Pelosi l’ha vetat per tal d’“encobrir” que ella és la culpable de la bretxa de seguretat al Capitoli, malgrat l’autonomia dels caps policials de la Cambra de Representants i del Senat. Tots dos van ser nomenats per republicans.

El veto va portar McCarthy a retirar els altres tres legisladors designats. Però el desafiament de Pelosi ha anat més enllà. Ha aconseguit que la comissió sigui bipartidista. Hi ha inclòs Liz Cheney, republicana descavalcada dels seus càrrecs al partit per haver donat suport a la condemna a Trump com a instigador de l’assalt, entre els vuit demòcrates que podia elegir per a aquesta investigació.

I encara va pujar l’aposta escollint Adam Kinzinger, legislador republicà i crític amb el trumpisme, com a integrant de la comissió. La indagació arrencarà amb els discursos de presentació (a Cheney li pertoca parlar) i la declaració de quatre policies. •

INTERNACIONAL

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/281621013367041

La Vanguardia