Kiosko y Más

Vox esgrimeix la censura de Ceuta a Abascal per trencar amb el PP

Levy entona una primera rectificació però Buxadé exigeix que Casado es pronunciï

Encara és aviat per saber si l’amenaça és real o si, per contra, es tracta d’un tret d’advertència. Però Vox va donar ahir “per trencades les relacions amb el PP” després de l’abstenció dels populars en la votació celebrada divendres a l’Assemblea de Ceuta i que, a la fi, va permetre que el president nacional del partit d’extrema dreta, Santiago Abascal, fos declarat persona non grata a la ciutat autònoma.

L’encarregat de verbalitzar l’amenaça va ser el vicepresident primer d’acció política de Vox, Jorge Buxadé. Minuts després que el president de Ceuta, Juan Jesús Vivas (PP), ratifiqués la seva posició entenent que Abascal pretén establir “cordons sanitaris” a Ceuta, Buxadé va acusar els populars de ser “cooperadors necessaris de l’estratègia de demonització i deshumanització” del seu partit. I tot seguit va enumerar les conseqüències que li pot portar: “O el PP nacional desautoritza Vivas, o no ens pot continuar reclamant l’ajuda per tirar endavant les seves propostes als parlaments i ajuntaments”, va advertir.

Vox aconsegueix així acaparar els focus en vigílies de la conferència de presidents autonòmics que se celebrarà divendres a Salamanca i en què no tindrà representació. En teoria, tancar-se la porta a negociar tramitacions pressupostàries i legislatives amb el PP deixaria Vox sense interlocutors, ja que no hi ha més partits disposats a pactar amb aquesta formació. Però, a la pràctica, especialment a curt i mitjà termini, són els populars els que més hi podrien perdre amb l’incert calendari electoral andalús encara per decidir-se i amb un Govern regional de Madrid acabat d’investir però amb la imperiosa necessitat d’aprovar uns pressupostos prorrogats des del 2019.

En aquest context, la presidenta del comitè de drets i garanties del PP, Andrea Levy, es va distanciar de la posició de Vivas i va donar a entendre que ella no hauria permès la declaració d’ingratitud a Abascal. “Els cordons sanitaris”, va assenyalar, són una “arma política que normalment fa servir l’esquerra per exercir la superioritat moral i intentar esborrar del mapa a qui no li interessa. I el PP sempre hi ha estat en contra”, va exclamar.

Jorge Buxadé adverteix que, si no rectifica, el PP no podrà continuar reclamant la seva ajuda

A Vox, però, aquesta rectificació de Levy li sembla poc. I reclama que sigui el mateix president popular, Pablo Casado –que ahir va cancel·lar un viatge a Colòmbia per participar en unes jornades de la Fundació Concòrdia i Llibertat–, l’encarregat de desautoritzar públicament Vivas.

En la seva estratègia, Buxadé, a més a més, va lligar el seu malestar amb la cúpula de Génova al distanciament del seu partit amb el president de la Junta d’Andalusia, José Manuel Moreno Bonilla, a qui va acusar d’haver “incomplert”, i fins i tot “traït”, el seu pacte d’investidura” aprovant mesures en matèria d’immigració “il·legal” amb ajuts per a aquest col·lectiu. A parer seu, el PP no els informa dels seus projectes, sinó que “els presenta i després pidola el seu suport”. Una cosa que, després de l’amenaça d’ahir, no semblen disposats a continuar consentint.

PORTADA

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/281698322778369

La Vanguardia