Kiosko y Más

“En l’àmbit local estem oberts a pactar amb Junts”

Àngels Chacón Secretària general del PDECat

À ngels Chacón, exconsellera d’Empresa i Coneixement, pilota el PDECat des del juny. Va arribar a la secretaria general sense rivals i lidera la marca hereva de Convergència en aquesta nova etapa, en què per primera vegada no tenen representació institucional al Parlament.

No se l’esperava per liderar el PDECat. Què va canviar? Després d’un resultat gens satisfactori em vaig agafar el temps necessari per reflexionar i parlar amb dirigents locals, de les vegueries i de les comarques, amb alcaldes i amb l’antiga direcció. No es tracta d’una decisió personal, sinó col·lectiva. Volia saber quins ànims havien quedat al partit.

Com han estat les primeres setmanes?

Ho hem reorganitzat tot. S’ha reestructurat econòmicament: com que no tenim representació al Parlament hem hagut de fer un

ERO i s’han adoptat mesures que permetin la viabilitat. També hem renovat la direcció i ara tenim gent nova, veterans i dirigents de tot el territori. A més, hi ha hagut renovació orgànica a les vegueries i a les comarques.

Quins objectius tenen ara?

A la tardor volem que quedi ordenat l’espai de centre sobiranista català i definir l’estratègia per a les eleccions municipals del 2023, amb la presentació de candidatures. El projecte de Barcelona, tot i això, en quedarà al marge. Aspirem a ser la força central i alternativa a Ada Colau. També fiscalitzarem l’activitat del Parlament i serem un subjecte polític actiu al Congrés dels Diputats, als consells comarcals, als ajuntaments i a les diputacions on tenim representació.

Què serà diferent a Barcelona?

L’estratègia als municipis ha d’anar orientada a preservar els projectes dels nostres alcaldes. Hi ha múltiples fórmules i aliances que podem acordar. El cas de Barcelona i altres grans ciutats és diferent perquè és una petita mostra de quin model de país volem fomentar. Crec que és el banc de proves més gran que hi ha a l’hora d’evidenciar quin és el projecte que tenim per a Catalunya. Presentarem candidatures al màxim de municipis que puguem i estem oberts a arribar a acords i tancar coalicions amb altres partits, amb diferents marques, amb marques blanques, etcètera. Però no renunciarem al nostre ideari i traiem d’aquests acords a les grans ciutats.

Temen que alguns dels seus alcaldes acabin a Junts després dels resultats del 14-F?

Sí, podria passar si prioritzen continuar governant. Però és una estratègia que no sé fins a quin punt pot ser útil. És evident que en algunes poblacions on governa Junts perdran l’alcaldia si presentem candidat o al revés. Per això la dinàmica municipal és diferent.

Junts descarta una coalició global, tot i que admet que és possible estudiar-la en alguns casos.

Bé, a Junts hi ha diverses veus i múltiples famílies, però és el partit de Jordi Sànchez. És ell qui definirà l’estratègia. Hi ha gent que es manifesta a favor d’una possible coalició en l’àmbit local, d’altres s’hi neguen... La casuística és diversa. Però no hi haurà mai una fusió amb JxCat o una absorció. Tot i això, en l’àmbit local estem oberts a pactar perquè les dinàmiques són d’altres. No hi haurà un acord global perquè representem models de país diferents.

Fins ara a l’hora de negociar amb Junts –abans amb la Crida– l’interlocutor era Sànchez. Si fos algun dels seus excompanys, seria més fàcil l’entesa?

Vull creure que Jordi Sànchez té tot el suport del partit, i si els diferents actors i famílies que l’integren hi estan d’acord, jo no tinc res a dir-hi. Aquests sectors deuen ser minoritaris, perquè es va designar Sànchez com a líder. Els subgrups que advoquen per l’entesa i els exconvergents a Junts són minoritaris.

Dialoguen des de fa setmanes amb altres formacions de centre. No es tracta només d’arribar a un acord amb els altres partits que venen de Convergència, el nostre projecte no és només això. També engloba la societat civil i nous actors. Veurem quina és la fórmula per concentrar aquest espai, això ens exigirà concreció; tothom sap que el representem, però convé actualitzar les propostes ideològiques.

Estan disposats a canviar la marca si algú ho demana?

Per què no? No ens hi neguem. Potser ho demanen altres actors més que no pas els partits. El més important és el contingut, no pas el nom.

Vostès volen representar el centre. Els altres, també. Tothom busca la centralitat. La cerca ERC i també JxCat. Però arribarà un moment que hauran de passar la prova del cotó fluix, els pressupostos de la Generalitat i el compliment dels pactes amb la CUP i de JxCat amb els republicans. En els fets, en les polítiques concretes, ho veurem.

Eleccions municipals “La nostra estratègia serà diferent a Barcelona i a les grans ciutats” Relació entre partits “Els subgrups que advoquen per l’entesa i els exconvergents a JxCat són minoritaris”

POLÍTICA

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/281719797614849

La Vanguardia