Kiosko y Más

JxCat dubta que sigui necessari esperar dos anys per avaluar la taula de diàleg

No és nou que a Junts per Catalunya hi imperi l’escepticisme respecte al diàleg entre la Generalitat i el Govern central. La formació de Carles Puigdemont va assumir el marge de dos anys que va donar la CUP a l’estratègia d’Esquerra i al que està signat es remeten els republicans.

Però són diverses les veus del partit que han expressat dubtes aquests dies respecte a l’estratègia a seguir. Després que diumenge s’expressessin en aquest sentit el mateix Puigdemont i el vicepresident de JxCat Jordi Turull, ahir una altra de les vicepresidentes i portaveu, Elsa Artadi,

va posar en dubte que sigui necessari esperar dos anys per avaluar l’avanç de les negociacions. “D’inici van molt endarrerides”, va recalcar la també diputada.

A Junts creuen que amb dues o tres reunions ja es pot anticipar com aniran les negociacions i Artadi va destacar ahir a la roda de premsa que hi ha hagut “un enduriment” en el discurs dels ministres de Pedro Sánchez que també atribueixen al líder del PSC, Salvador Illa. “Tenen una actitud superba i arrogant”, va valorar la portaveu de JxCat. Per aquest motiu, la formació ha expressat sense embuts el seu escepticisme una vegada més, cosa que també va fer fa uns quants dies la CUP.

Els republicans també s’asseuran a la taula de negociació amb escepticisme, però alhora rebutgen “l’estratègia dels braços caiguts”, tal com va apuntar ahir el seu portaveu, Marta Vilalta, encara que alguns “vulguin menysprear la taula”. “Ho batallarem tot en totes les taules de negociació”, va afirmar la també diputada d’ERC, que concedeix que el diàleg amb la Moncloa serà “complex” i que és probable que en les primeres cites hi hagi pocs avanços.

De tota manera, el criteri dispar dels socis de l’Executiu català en aquesta qüestió ve de lluny i en cap cas no suposa un nou punt de dissensió que tensi les costures de la coalició del Govern: quan es va rubricar l’acord al maig tots dos n’eren conscients.

POLÍTICA

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/281728387549441

La Vanguardia