Kiosko y Más

L’altra batalla de Waterloo

Màrius Carol

Stefan Zweig relata, a l’últim capítol de Moments estel·lars de la humanitat ,la paradoxa del president Woodrow Wilson després de la tragèdia de la Primera Guerra Mundial. Wilson va viatjar repetidament a Europa per imposar una pau duradora, mitjançant un tractat ambiciós que intentava abolir l’antic ordre i establir-ne un de nou. Després de més de quatre mesos de negociacions i d’intensa feina diplomàtica als despatxos, el president dels Estats Units va passar de ser l’heroi a ser vist com un obstacle. La premsa francesa, l’anglesa i la italiana el van acusar de posar en perill la pau amb la seva obstinació teoricoteològica i de sacrificar el món real per una utopia privada.

Quan vaig sentir Carles Puigdemont proclamant que “un país no es fa als despatxos”, per desautoritzar la taula de diàleg en què s’han compromès no només els seus socis republicans, sinó també els dirigents

Un país no es fa als despatxos, però tampoc des d’un xalet llunyà

socialistes, vaig pensar en la tragèdia de Wilson. Tothom té dret a lluitar per les seves utopies, però el futur és el lloc on ens tocarà viure els propers anys, així que intentar imposar els somnis a la realitat comporta alts riscos. I els catalans –tots, no només el 50% que vota els independentistes– es mereixen creure que una negociació entre el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya pot servir per millorar les seves vides. I qui ha dit que això no es pot aconseguir als despatxos? És possible que un país no es faci en un despatx, però molt menys en un xalet llunyà, per més que l’anomeni ostentosament Casa de la República.

És indubtable que Puigdemont no vol quedar aïllat, però la política catalana ha de tornar als despatxos, que és d’on no havia d’haver sortit mai. L’aventura unilateral va ser un fiasco, fins al punt que va tenir costos polítics, econòmics i socials que encara no hem sabut calcular. Sense oblidar el cost personal que per a alguns va tenir el 27-O, incloent-hi el mateix Puigdemont.

Quim Torra no va voler ocupar el despatx del seu predecessor com a metàfora, sí que ho ha fet Pere Aragonès com a pleonasme. ERC vol aparèixer com l’independentisme pragmàtic, i JxCat, en el fons, tem que això pugui ser percebut positivament pels ciutadans. La batalla que intenta lliurar Waterloo no només és esgotadora, sinó que en el fons no condueix enlloc.

OPINIÓ

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/281732682516737

La Vanguardia