Kiosko y Más

L’ICS digitalitza la seva anatomia patològica per treballar amb 163 experts en xarxa

L’Institut Català de la Salut (ICS) i la Politècnica (UPC) posen en marxa un ambiciós pla de digitalització de l’anatomia patològica dels seus vuit hospitals perquè es pugui realment treballar en xarxa, no traslladar cap mostra, sinó la seva imatge digitalitzada, i que sigui possible sempre una interpretació de les proves més ràpida, homogènia i en cada cas, amb els més experts dels seus 163 patòlegs. “Perquè entenguin la seva importància, un 70% de les decisions terapèutiques en malalties com el càncer depenen d’aquestes proves que analitzen els patòlegs”, va advertir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

L’operació, presentada ahir a Vall d’Hebron per Argimon i el vicepresident, Jordi Puigneró, alhora conseller de Polítiques Digitals, suposa una inversió de 8,3 milions d’euros, en gran part procedent de fons europeus de desenvolupament (els fons Feder).

Encara que pugui sorprendre, el milió de mostres –de biòpsies, teixits de qualsevol part del cos, líquids, patògens– que prenen cada any als hospitals de l’ICS es continuen estudiant al microscopi i, si hi ha dubtes en un centre i es vol consultar el patòleg més expert en teixits de ronyó, per exemple, cal enviar-ho. I esperar.

El pla DigiPTICS, que és com s’anomena, inclou maquinària d’escaneig d’una enorme fidelitat que ofereix molt més detall que el microscopi i permet compartir les imatges. Els vuit hospitals compondran un sol servei d’anatomia patològica amb els seus 163 experts. Això, a més a més, escurçarà el temps d’estudi i resolució i guanyarà en qualitat.

“Però, a part, comencem a aplicar un programa d’intel·ligència artificial, desenvolupat amb la UPC, que prioritzi les mostres de pòlips procedents dels cribratges de còlon, per exemple, que poden ser malignes”, va assenyalar el responsable de l’equip, Santiago Ramon y Cajal.

Argimon va explicar que aquest pla es pretén estendre a tots els serveis d’anatomia patològica del sistema sanitari, més enllà de l’ICS.

El projecte inclou intel·ligència artificial per prioritzar mostres i ajudar en les decisions

SOCIETAT

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/281891596306689

La Vanguardia