Kiosko y Más

El paisatge cremat tardarà lustres a recuperar-se

El pitjor incendi de la temporada s’acarnissa amb el poble més petit de l’Anoia

Bellprat, un petit poble de tot just 75 habitants, a uns vint quilòmetres d’Igualada, s’ha emportat la pitjor part del primer gran incendi de la temporada. Del total d’hectàrees cremades (1.700), més de 1.000 són del municipi. El seu regidor d’Urbanisme, Joan Carbó, ho resumeix sense draps calents: “Ens hem quedat sense paisatge”, i afegeix que la zona boscosa afectada pot trigar més de 60 anys a regenerar-se. I és que el foc s’ha rabejat en el municipi més petit de la comarca de l’Anoia. Descomptant les segones residències, en realitat Bellprat acull uns 40 veïns. “Els petits pobles som els grans oblidats de Catalunya”, lamenta Carbó visiblement molest. “Demà passat no ens recordaran...” denuncia. El cert és que fa uns deu anys Bellprat va patir les greus conseqüències d’un temporal que va tombar infinitat d’arbres, els troncs dels quals, encara per retirar, han estat ara pastura de les flames. Les queixes de Carbó van més enllà de l’incendi: “Tots els pobles petits estem deixats de la mà de Déu, ens estem morint i no hi ha manera que hi arribi la fibra òptica, les línies elèctriques són tercermundistes, fins ara no hi havia llum ni cobertura de mòbil”.

L’any 1934, quan Bellprat presumia de tenir la primera alcaldessa d’Espanya (Natividad Yarza), el poble tenia uns 400 habitants; 80 anys i escaig després no en suma més de 75 i la degradació no sembla que hagi arribat a la fi. Ara, amb més de 1.000 hectàrees boscoses menys i amb el seu estendard, el castell de Queralt (bé cultural d’interès nacional), castigat per les flames, les perspectives de futur no són falagueres. A la tirallonga de queixes Carbó hi afegeix projectes de parcs eòlics i fotovoltaiques mal vistos al municipi. Amb tot, “ja podem plegar”.

Almenys els veïns de la Conca de Barberà i l’Anoia es van despertar ahir amb una pregària concedida: pluja per aturar el foc. Posats a desitjar, n’haurien volgut una mica més. Tot i així, la lleu pluja va donar treva en la lluita contra l’incendi originat a Santa Coloma de Queralt. La de dilluns va ser una temperatura una mica més propícia, que els bombers van aprofitar per redoblar esforços i intentar guanyar la partida al pitjor incendi de la temporada, amb unes 1.700 hectàrees cremades fins ara. Malgrat que l’incendi està controlat, a la zona no volen llançar les campanes al vol. Diumenge a la tarda tot semblava ben encaminat i a les set es va reactivar el foc en l’avenç cap a Sant Martí de Tous. Així, calculen que les feines d’extinció duraran uns quants dies.

Dilluns a primera hora del matí el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, amb l’inspector en cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, cer

“Ens hem quedat sense paisatge”, lamenten a Bellprat, on amb prou feines viuen 75 veïns

PORTADA

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/281913071143169

La Vanguardia