Kiosko y Más

Multats per haver llogat el pis rebutgen la rebaixa municipal

Centenars de sancionats amb 60.000 euros per allotjar turistes a casa exigeixen l’amnistia i que es tanquin els processos

Particulars multats per haver llogat a turistes per dies i de manera esporàdica la seva residència habitual rebutgen la revisió de les sancions que acaba d’anunciar el govern de l’alcaldessa Ada Colau. Els afectats asseguren que només van llogar la casa on vivien de tant en tant, que l’Ajuntament de Barcelona els va tractar com si fossin mafiosos professionals dedicats a l’allotjament turístic il·legal, que no volen cap rebaixa ni descompte de les sancions, sinó que es tanquin definitivament els procediments i que tota aquesta història que fa anys que els amarga la vida s’acabi una vegada per sempre.

El Consistori va anunciar ahir al matí que rebaixarà les sancions per llogar el pis propi a turistes i que les infraccions d’aquests particulars –que van fer aquesta activitat esporàdicament a fi d’apanyar la seva economia domèstica i que la van abandonar així que ho va ordenar–, es deixaran de considerar molt greus per passar a qualificar-se simplement de greus. I que d’aquesta manera les sancions corresponents passaran de sumar 60.000 euros cadascú a tot just 6.000.

La mesura, que entrarà en vigor els pròxims dies mitjançant una altra instrucció municipal, i que també s’aplicarà en les futures actuacions, és un resultat de la pressió de centenars de ciutadans que de sobte es van veure immersos en un infern administratiu del tot desproporcionat i exagerat. Molts ja van veure el compte bancari embargat, i els seus modes de vida i tots els seus plans en perill. La seva reacció era previsible.

“Aplaudim la rectificació del govern de l’alcaldessa Colau, ens sembla una bona notícia, un pas endavant –diu la portaveu de l’associació d’Afectats pel Conflicte entre l’Ajuntament de Barcelona i Airbnb (Acaba), una entitat que aplega més de dos-cents afectats per aquesta història–. Però a parer nostre aquest pas no és suficient. La veritat és que l’Ajuntament ens va multar incorrectament. Fins a l’agost de l’any passat si més no estava prevista la possibilitat que un habitatge habitual pogués tenir un ús turístic. A més, les nostres sancions estan basades en l’aplicació del pla especial urbanístic d’allotjaments turístics, el Peuat, un pla que la justícia va tombar recentment. Els jutges ja frenen molts procediments emparats per aquesta norma. I no volem que l’Ajuntament tanqui els nostres processos qualificats com a molt greus per reobrir-los com a greus. El més just és que els tanquin definitivament. Els processos patits aquests anys ja han estat un càstig exagerat. Reobrirlos és revictimitzar els afectats”.

Sí, molts entenen que les successives clatellades jurídiques del Peuat suposaran anul·lar totes aquestes multes. De fet, fa setmanes que algunes fonts jurídiques adverteixen que fins i tot les màfies de l’allotjament turístic il·legal es podrien beneficiar d’aquest nou escenari. L’executiu de Colau, tot i això, contesta que la moratòria de llicències i

El govern de Colau admet que molts dels càstigs interposats van ser desproporcionats

l’aprovació inicial del nou Peuat asseguren la solidesa jurídica del seu sistema.

Fa cinc anys l’Ajuntament va arrencar un pla de xoc contra la proliferació d’allotjaments turístics il·legals. Aleshores les plataformes digitals tenien publicats més de 6.000 anuncis de pisos sense llicència. Des d’aleshores el Consistori va interposar 9.077 sancions. Fins al gener del 2017 els imports oscil·laven entre els 30.000 euros i els 300.000, i després entre els 60.001 i els 600.000.

“Aquesta actuació –diu la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz– va reduir l’oferta il·legal i va evidenciar que hi ha diferents menes d’infractors, de multiinfractors que operen amb xarxes organitzades i de particulars que llogaven el pis ocasionalment per complementar els ingressos. Molts van actuar sota la idea promoguda pels portals que fer d’amfitrions era una activitat legal. Per ells cal actualitzar els criteris que estipulen la quantitat de les multes”.

VIURE

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/281968905718017

La Vanguardia