Kiosko y Más

Nou protagonista obsessivocompulsiu

Francesc Puig

El meu interès en el crim és purament acadèmic; no m’agrada embrutarme les mans”, diu l’expert criminòleg Jasper Tempest, protagonista de la nova sèrie de Movistar+ Profesor T ,auna exalumna, ara subinspectora de policia, quan li demana ajuda després que una estudiant hagi patit una agressió sexual al campus de la Universitat de Cambridge, on precisament fa classes el professor. La sèrie, que consta de sis episodis, és l’adaptació britànica a càrrec de la ITV de la producció homònima belga, amb tres temporades que fa pocs anys van tenir un destacat recorregut internacional que també la va portar a Espanya gràcies al canal Cosmo.

Ara és l’actor Ben Miller –que va protagonitzar les dues primeres temporades de Crimen en el paraíso i a qui hem vist més recentment a Los Bridgerton– qui encarna aquest excèntric, impredictible i, alhora, brillant professor de criminologia amb un trastorn obsessivocompulsiu que l’ajudarà a ell i a la policia a resoldre els crims que han quedat enquistats. Un maniàtic i metòdic protagonista que beu de referents literaris, des de Sherlock Holmes fins a Hercule Poirot, i per descomptat també televisius, des de Monk i House fins al Sheldon Cooper de The big bang theory. I fins i tot cinèfils: quan veiem com Jasper Tempest camina sobre dues línies de senyalització a terra sense sortir-ne és inevitable no recordar la pel·lícula Millor, impossible, el protagonista de la qual (a càrrec de Jack Nicholson) també tenia rutines estrictes a l’hora de caminar pel carrer, entre altres manies i supersticions.

En l’arrencada de Profesor T, aquesta persona de tracte difícil i impredictible es veurà obligada a abandonar la seva zona de confort a la universitat i, en certa manera, a “embrutar-se les mans” quan és requerit per la policia en qualitat d’assessor. Més enllà dels casos criminals a resoldre, potser la part més interessant de la sèrie és (pel que sembla fins ara en els dos episodis que s’han estrenat) descobrir com i per què Jasper Tempest ha arribat a ser com és. Perquè rere aquesta façana dura i hermètica també s’hi amaga una persona vulnerable amb un passat traumàtic. A través de flashbacks, l’espectador viatjarà a la seva infantesa i descobrirà com es refugiava en l’ordre per sobreviure a una delicada situació familiar. Aquesta part més dramàtica i menys policial de la sèrie la pot convertir en una producció més atractiva per als espectadors que busquin més que una sèrie criminal convencional.

VIURE | TELEVISIÓ

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/282123524540673

La Vanguardia