Kiosko y Más

Aena apressa el Govern a pronunciar-se sobre el Prat

S’acaben les reunions de la taula tècnica convocada per la Generalitat per saber el parer del territori

El procés de decisió sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat hauria d’afrontar aquests dies les seves hores decisives. Així ho creu Aena, el gestor aeroportuari que ha posat sobre la taula un projecte –extensió de 500 metres de la pista curta i construcció d’una nova terminal– i una inversió de 1.700 milions d’euros per convertir la instal·lació en un centre internacional de connexió de vols.

Aena entén que no hi ha temps per perdre i que sobren els motius per aclarir immediatament el futur de la infraestructura. En primer lloc, perquè ahir es va celebrar l’última de les quatre reunions de la taula tècnica constituïda pel Govern per tractar sobre l’ampliació, escoltar opinions de totes les administracions implicades i els seus punts de vista, dialogar i, en la mesura possible, arribar als consensos que condueixin a la millor de les opcions possibles per al Prat. Com era d’esperar, no hi va haver grans novetats, ja que l’última sessió no va versar sobre l’aeroport de Barcelona sinó sobre els de Girona i Reus, amb l’accent posat en la intermodalitat, és a dir, la seva connexió amb l’AVE.

Per això, una vegada conclòs tot, arriba el moment de les decisions perquè el temps apressa. “Entenem que ara és el moment per fer-ho, ja que al setembre serà quan tot el pla d’inversions d’Aena per al quinquenni 2022-2027 s’haurà d’aprovar al Consell de Ministres”, diuen fonts pròximes a

Aena. No és possible prorrogar la decisió i, si l’ampliació del Prat no estigués inclosa en el DORA –el document que conté el pla d’inversions per al període esmentat–, llavors es perdria la dotació anunciada per al Prat. “La Generalitat ha escoltat a tothom, té tota la informació i ara és a qui correspon decidir si dona el seu vistiplau a una inversió clau per a la connectivitat, el desenvolupament i la creació d’ocupació de Catalunya o, al contrari, si s’oposa a l’operació pels motius que sigui”, comenten les mateixes fonts.

En el Govern, mentrestant, opten per mantenir la cautela i el perfil discret institucional després del soroll provocat per algunes manifestacions públiques d’algun dels seus membres, especialment les de Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agen

El gestor semipúblic creu que ha facilitat tota la informació i que ara ja no hi ha temps per perdre

da Rural. Fonts de la Generalitat van dir ahir que “després de la taula tècnica, ben aviat es produirà un pronunciament del Govern sobre l’ampliació del Prat”. És possible que abans de l’anunci es produeixi una reunió d’alt nivell per acabar d’aclarir posicions, sobretot quant a les compensacions a l’impacte ambiental. “S’està treballant en aquesta línia, però encara no hi ha res”, van dir ahir fonts del Govern. Des de la Generalitat van explicar que “de moment, no hi ha prevista cap reunió” al més alt nivell amb Aena o el Govern de Pedro Sánchez per tractar la qüestió. Tot sembla indicar que es concretarà de seguida.

A la Generalitat són conscients que el temps s’acaba i que no és previsible que hi pugui haver aportacions d’informació o noves dades en les properes setmanes, en el cas que decidís posposar la seva decisió. Totes les cartes són ja sobre la taula. Aena ha deixat clar que, des del punt de vista tècnic, no hi ha alternativa a l’ampliació plantejada.

Els dos esculls més grans, el de la contaminació acústica i el de l’impacte ambiental, compten amb compromisos en ferm per part d’Aena d’abordar-los conforme a la llei i sota la supervisió de la Comissió Europea, el vistiplau de la qual és imprescindible per realitzar una actuació com la que es proposa en un espai especialment protegit de la UE.

Així doncs, el desenllaç de tot aquest procés –una vegada superada la fase de discussió tècnica– queda ja en el terreny de la gestió política. A Aena confien que, amb o sense reunió pel mig, tot quedi mitjanament clar entre aquesta setmana i la pròxima. La Generalitat, mentrestant, no es pronuncia, encara que en el document definitiu de síntesi sobre la taula tècnica, distribuït ahir, torna a insistir que no és possible prendre una decisió ara.

“Les administracions locals i la Generalitat consideren que la definició precisa del nou camp de vol de l’aeroport de Barcelona no és possible en un període temporal amb horitzó al setembre”, diu el document. Tot i això, en un altre punt del mateix informe, sembla que s’obre a la possibilitat d’aprofundir en les qüestions més polèmiques quan es debati sobre el pla director de l’aeroport, una vegada ja estigui aprovada l’ampliació...

La Generalitat diu que es pronunciarà ben aviat sobre el tema, però no està clar si adoptarà ja la decisió

Fonts del Govern central asseguren que s’està preparant una cita al més alt nivell per facilitar l’acord

PORTADA

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/282510071597313

La Vanguardia