Kiosko y Más

Michael O’Leary

Conseller delegat de Ryanair

Les agències de viatges espanyoles presenten una querella contra Ryanair perquè afirmen que el seu president difama contra elles a l’assegurar que no tornen els diners dels vols cancel·lats.

Les agències de viatge continuen en peu de guerra contra Ryanair. L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), principal patronal del sector a Espanya, presentarà en els propers dies una querella contra Ryanair al considerar que l’aerolínia està actuant manifestament en contra del seu honor.

La patronal acusa la multinacional irlandesa de difamar contra elles a l’assegurar que el conseller delegat, Michael O’Leary, ha afirmat públicament en diversos mitjans que les agències de viatge no tornen als consumidors els diners dels bitllets anul·lats a causa de la covid. Acave ha pres aquesta decisió després que el passat 8 de juliol se celebrés a Girona un acte de conciliació i Ryanair rebutgés una solució acordada per a aquesta controvèrsia. La patronal va iniciar aquest procés el 7 d’abril presentant una demanda de conciliació en què demanava, entre altres coses, la rectificació pública de la informació falsa que havia difós la multinacional irlandesa.

Així mateix, la patronal reclama a Ryanair España que reemborsi els diners que encara deu per vols contractats i que van ser cancel·lats per culpa de la pandèmia. “Calculem que Ryanair encara ens deu uns 22 milions d’euros. Aquesta xifra suposa el 15% dels 150 milions d’euros que el conjunt d’aerolínies a Espanya encara deuen a les agències. La llei diu que les devolucions haurien de fer-se en 14 dies i ja han passat 15 mesos. La situació és insostenible i, per això, també reclamarem a Ryanair que ens indemnitzi per danys i perjudicis”, va apuntar ahir Martí Sarrate, president d’Acave.

Mentre les agències no han rebut els diners dels bitllets cancel·lats, s’han vist obligades a assumir les devolucions en una situació econòmicament molt delicada, en què les caigudes de facturació són del 90%.

A més, els bons de cancel·lació (o ajornaments de vols) que el Ministeri de Consum va autoritzar com a mesura per pal·liar l’impacte en la liquiditat de les agències que suposaria el reembors de tots els bitllets a la vegada han estat declarats il·legals per la Unió Europea, de manera que ara les agències de viatge només tenen l’opció de tornar els diners al consumidor. “Tenim assegurances que fan front a aquests pagaments al client però la situació és molt delicada. La recuperació està sent més lenta de l’esperat per culpa de la cinquena onada”, va advertir Sarrate.

Per la seva banda, Ryanair va presentar ahir els resultats del primer trimestre fiscal, finalitzat el 30 de juny. Va registrar unes pèrdues netes de 273 milions d’euros, un 47% més respecte al mateix període de l’any anterior, a causa de les incidències i restriccions durant la Setmana Santa. No obstant això, la companyia va ingressar gairebé el triple, fins a 371 milions. L’alça es deu a l’augment de passatgers, que han estat 8,1 milions, davant els 500.000 del 2020.

“Ryanair assegura en públic que no tornem els diners dels bitllets anul·lats”, diu la patronal Acave

LA SEGONA

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/282518661531905

La Vanguardia