Kiosko y Más

Repsol nega que la contractació de Villarejo fos irregular o oculta

Durant més de dues hores, la representant legal designada per Repsol per comparèixer a l’Audiència Nacional va respondre ahir a un dur interrogatori per part del jutge del cas Tàndem, Manuel García Castellón, i la Fiscalia. Va defensar que la companyia va contractar “sense cap tipus d’irregularitat” Cenyt, el conglomerat empresarial de José Manuel Villarejo, i sense saber que ell se situava a la cúspide mentre era un policia en actiu.

El jutge d’instrucció sospita que tant Repsol com CaixaBank van recórrer el 2011 als serveis del comissari jubilat per espiar el llavors president de Sacyr, Luis del Rivero, que pretenia aconseguir el control de la petroliera després d’un acord amb la mexicana Pemex. Malgrat els indicis que envolten l’empresa imputada com a persona jurídica –com la troballa en l’escorcoll a Villarejo d’una llista de trucades de les presumptes víctimes de l’espionatge–, la representant de Repsol, María Díaz Aldao, va insistir que objectiu era aconseguir informació corporativa i de consultoria amb caràcter estratègic sobre l’acord entre Pemex i Sacyr. No va defensar, mai, segons fonts jurídiques presents en l’interrogatori, dades de caràcter personal que poguessin vulnerar la llei. “No hi va haver conducta irregular ni afany d’ocultació”, va assegurar.

Precisament García Castellón va raonar a la interlocutòria en què va imputar Repsol i CaixaBank per suborn i revelació de secrets que, encara que les dues “justifiquen la legalitat del contracte en la convicció que es tractava de serveis professionals de seguretat privada emparats per la legislació vigent”, cap mercantil de Cenyt no va estar mai legalment habilitada per exercir aquestes activitats.

El ministeri públic es va afanar a conèixer per què van recórrer a Villarejo. Des de Repsol es va voler deixar clar que no van contractar els serveis de l’excomissari que ha estat gairebé quatre anys a presó provisional, sinó els de Cenyt. I que ho van fer per dues raons: perquè el grup “tenia un reconegut prestigi” ja que treballava amb “nombroses” empreses de l’Ibex per a assumptes de seguretat corporativa i per evitar que aquesta fos contractada per part de Sacyr.

Avui a les 16 h es reprèn la compareixença de CaixaBank, que va ser ajornada després d’una hora d’interrogatori. En aquell temps la companyia va iniciar una línia de defensa similar a Repsol, si bé es va recalcar que la iniciativa va ser de la petroliera i ells s’hi van afegir després.

La petroliera diu que va recórrer a Cenyt perquè “nombroses” empreses de l’Ibex també ho feien

ECONOMIA

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/282561611204865

La Vanguardia