Kiosko y Más

La covid precaritza més l’ocupació al sector logístic

Amb 174.000 treballadors, el 24,5% són autònoms

La pandèmia ha augmentat el pes del sector logístic en l’economia catalana, fins al 14,4% del PIB, però ha reduït també les seves plantilles i n’ha augmentat la precarització, segons les dades de l’Observatori del sector elaborat per l’empresa pública Cimalsa amb la participació de la Generalitat i experts i empreses del sector.

Així, durant el 2020, el sector va reduir l’ocupació un 1,9%, fins als 174.000 treballadors, mentre en va augmentar el percentatge que són autònoms, fins al 24,5%, molt per sobre de la mitjana de l’economia catalana.

Segons Isidre Gavin, secretari de Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Observatori reflecteix els canvis socials i econòmics que ha causat la pandèmia: sectors en els quals treballen empreses grans (com l’automòbil, els derivats del petroli o les grans superfícies) van reduir amb força les vendes per les restriccions a la mobilitat que va imposar el confinament, mentre que es va disparar un 25,5% l’activitat vinculada al comerç electrònic, que inclou repartiment de proximitat i on tenen més pes els autònoms. Així, explica Gavin, en plena pandèmia es va incrementar un 8,6% el nombre d’empreses que realitzen activitat postal i de correus, i un 34% el de les que es dediquen a paqueteria i distribució urbana.

L’estudi de Cimalsa, l’empresa pública que presideix Enric Ticó, destaca que la pandèmia ha consolidat també l’ecosistema de start-ups del sector a Catalunya, format per 351 empreses i que genera ja 3.600 llocs de treball. El 37% d’aquestes empreses són plataformes de comerç electrònic, sovint dirigides a vetes de productes o consumidors. Les segueixen les dedicades a les ciutats intel·ligents (smart cities, un 7%), al lliurament a l’última milla (6%) i amb pesos similars les de programació empresarial, big data, intel·ligència artificial, urbanisme i robòtica.

L’augment del nombre d’empreses logístiques i la força de les empreses emergents innovadores són dos factors que contribueix a l’atomització del sector, reconeix Gavin: de mitjana les empreses catalanes de transport per carretera tenen 2,6 empleats, quan la mitjana espanyola és de 3,3 i en un país com Alemanya és d’11,8 treballadors per cada empresa.

Gavin va explicar que l’Observatori vol convertir-se en un instrument per afrontar els reptes del sector, entre ells la descarbonització. Segons l’estudi, el transport per carretera continua sent molt majoritari (76%), mentre que el ferrocarril és l’assignatura pendent amb només el 2%. “L’estratègia logística del Govern, que vam aprovar fa un any, prioritza augmentar el pes del ferrocarril”, va recordar.

A Catalunya hi ha 351 ‘start-ups’ del sector logístic, que sostenen 3.600 llocs de treball

ECONOMIA

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/282574496106753

La Vanguardia