Kiosko y Más

Asma infantil i medi ambient: és hora d'actuar

La nostra revista no té ànim de lucre i sí, en canvi, un gran desig d'oferir una mirada responsable a la salut infantil

Soledad Román

Un canvi d'hàbits, en l'esfera individual i en la social, suposaria una disminució de la incidència de l'asma en la infància. Però, per aconseguir-ho, cal oferir primer informació seriosa i rigorosa a les famílies.

A la nostra V Jornada sobre Salut Infantil i Medi Ambient, els ponents van recordar evidències científiques que permeten afirmar, sense dubtar, que el medi ambient modula l'expressió dels gens. I l'asma, la malaltia crònica més freqüent en la infància, n'és un clar exemple. A la mencionada Jornada es va fer palès que la velocitat amb què han augmentat la prevalença i la gravetat de l'asma en la població infantil els últims 25 anys, només és explicable per la decisiva influència del medi ambient.

Una prova més de la seva interacció amb l'entorn és que a Espanya —i també a nivell europeu— hi ha unes diferències de prevalença de l'asma entre zones pròximes (a la meseta és menys freqüent que a la costa) que la genètica, per si sola, no pot explicar. Tanmateix, sí que pot fer-ho l'epigenètica, que és la disciplina mèdica que estudia l'impacte del medi ambient en el comportament dels gens. Factors ambientals com l'exposició al fum del tabac o la contaminació procedent del trànsit rodat estan sent relacionats amb un canvi en el comportament dels gens sense que es produeixi una modificació a l'ADN. En conseqüència, hem pensat que abordar l'asma infantil des de la perspectiva de l'entorn podia ser d'interès no només per a les famílies de nens i nenes asmàtics, sinó també per a totes aquelles amb nens que pateixen de forma recorrent símptomes respiratoris.

El quart número de la revista Quaderns de l'Aire està format per alguns dels articles del monogràfic sobre l'asma de la nostra revista Inspira, i altres de nous, elaborats per experts i col·laboradors habituals, que permeten visualitzar l'abast i la gravetat d'aquesta patologia que segueix sent massa invisible a nivell social.

Estem convençuts, tal i com suggereixen els resultats de diferents estudis en l'àmbit internacional, que un canvi d'hàbits, tant en l'esfera individual com en la social, suposaria una disminució de la incidència de l'asma en la infància. Però també coincidim amb la presidenta de l'Associació Asmatològica Catalana: cal oferir informació seriosa i rigorosa a les famílies perquè puguin conèixer fins a quin punt el que fan o deixen de fer té impacte en la salut dels seus fills. Així, esperem haver aconseguit que aquesta visió de 360 º sobre l'asma interessi i els informi. Aquests han estat els nostres objectius. Gràcies a tots els que hi han participat i han fet possible aquest quart número, que ha comptat amb l'excel·lent col·laboració del Grupo de Vías Respiratorias de la Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria, per a la qual l'asma és una prioritat que aborda de forma pràctica i rigorosa al seu web Respirar, amb qui hem col·laborat.

I a tots els nostres lectors els animo a difondre la nostra revista: no té ànim de lucre i sí, en canvi, un gran desig d'oferir una mirada responsable a la salut infantil.

PORTADA

ca-es

2015-05-28T07:00:00.0000000Z

2015-05-28T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/281509339785616

ABC