Kiosko y Más

Mites i llegendes en la cura del nen amb asma

Una pila de dubtes s'acumulen des d'aquest moment als caps d'aquests pares imaginaris, així que un dia decideixen anar a la seva consulta amb un guió de preguntes preparats per intentar aclarir-les.

Isabel Moneo Hernández Pediatra i membre del Grupo de Vías Respiratorias de la AE Pap Es cura?

Tot i ser la malaltia crònica més freqüent en la infància, els pares segueixen tenint molts dubtes quan als seus fills els diagnostiquen asma. La pediatra Isabel Moneo respon les principals preguntes que les famílies es formulen en aquest moment.

Què és l'asma?

És una malaltia crònica del pulmó produïda per una inflamació de les vies respiratòries inferiors. Normalment aquestes vies permeten el pas de l'aire, però, en estar inflamades, aquest passa amb més dificultat, causant tos, xiulets o dificultats en respirar. Es gaire freqüent? Sí. Un de cada deu nens té asma. Es dóna més en nens que en nenes, tot i que, entre els adults, és més freqüent en les dones. La quantitat de persones que pateixen la malaltia varia d'uns països a uns altres i al nostre país és més freqüent a la costa que a l'interior.

És hereditària? La malaltia té relació amb diversos

gens, i que l'asma es desenvolupi o no depèn de la interacció, encara no completament entesa, entre aquests gens i el medi ambient. Es donen casos en la mateixa família perquè s'hereta la predisposició a patir-la. Si els dos progenitors són asmàtics, el risc és encara més gran. Alguns factors ambientals poden induir asma: un clar exemple és el tabaquisme, sobretot durant l'embaràs.

És contagiosa? L'asma no és una malaltia infecciosa, i per això no es contagia. No obstant, les infeccions víriques com els refredats i la grip, que sí que es contagien, són una de les causes més freqüents de l'aparició dels símptomes d'asma. En aquest moment no tenim cura per a l'asma, però sí tractaments que en permeten el control i que el nen asmàtic dugui una vida normal. A més a més, és una malaltia de curs variable que pot tenir períodes sense símptomes en què no es necessita tractament, i altres, en què els símptomes són intensos i freqüents.

És conseqüència de “refredats mal curats”? No. Encara que aquesta és una idea bastant estesa, és errònia. Si bé és veritat que molts nens amb asma han tingut molts refredats durant els primers anys de vida i abans que l'asma s'evidenciï, això només indica que aquests nens tenen unes vies respiratòries més sensibles.

Què té a veure l'al·lèrgia amb l'asma? L'al·lèrgia és una resposta desproporcionada de l'organisme davant una substància, anomenada al·lergen, que per a altres persones és inofensiva. Els bronquis dels asmàtics són molt sensibles i responen molt als al·lèrgens i també a substàncies com el tabac o la contaminació, que són irritants per a tots. Tot i que l'al·lèrgia juga un paper important per afavorir l'asma, no totes les persones amb asma tenen al·lèrgia, ni totes les que tenen al·lèrgia pateixen asma. No obstant, s'ha d'investigar l'al·lèrgia en tot nen asmàtic, perquè això ens pot ajudar a controlar la malaltia.

De quin tipus de medicaments disposem per tractar l'asma? Els símptomes de l'asma apareixen quan s'estrenyen els bronquis. Per millorar aquest estrenyiment, hi ha medicaments anomenats alleujadors perquè ‘alleugen' les molèsties en dilatar els bronquis. Quan es fan servir, el seu efecte es nota molt aviat, generalment entre tres i cinc minuts des-

Imaginem uns pares: en Joan i l'Anna. I una situació: la pediatra del seu fill Jaume, de vuit anys, els acaba de comunicar que el nen té asma.

prés d'utilitzar-los, encara que a les poques hores desapareix. Tot i això, no tenen acció preventiva perquè no actuen sobre la inflamació i, per tant, no controlen l'asma: només alleugen els símptomes perquè obren el bronqui transitòriament. Per disminuir la inflamació i fer que els bronquis estiguin menys sensibles, cal prendre de forma contínua medicaments controladors de la inflamació bronquial (antiinflamatoris). Aquests medicaments s'han d'utilitzar durant períodes prolongats de temps, però són segurs i fàcils d'utilitzar. S'administren diàriament i es prenen segons la gravetat de la malaltia, per tant el seu ús es va modificant segons el control dels símptomes que s'aconsegueixi. El nen i la seva família han de conèixer com actua cada medicament i com s'ha de prendre. Cal assegurar-se que el petit sempre porti a sobre els alleujadors i que prengui regularment els controladors. També és important pactar amb el seu metge un pla escrit per saber quan utilitzar cada fàrmac i quan demanar ajuda especialitzada.

Els tractaments produeixen dependència i efectes secundaris a llarg termini? Perden el seu efecte amb el temps?

No, els medicaments per a l'asma són segurs i eficaços sempre que

s'utilitzin les dosis necessàries per aconseguir el control dels símptomes. En la majoria dels nens, el control de la malaltia s'aconsegueix amb tractaments a dosis baixes o mitjanes que no afecten el seu creixement, o que ho fan de forma mínima. Els efectes secundaris de la medicació no suposen cap problema en comparació amb els beneficis que aporten.

Les medicines alternatives com l'homeopatia, la medicina natural o l'acupuntura tenen algun resultat en el tractament de l'asma?

Actualment no hi ha estudis científics rigorosos que hagin demostrat un efecte beneficiós d'aquestes teràpies per a l'asma.

Tenir una crisi d'asma és qüestió de mala sort?

No. La majoria de les crisis són evitables amb un control adequat. Per això, és fonamental conèixer els desencadenants de cada nen per evitar-los en la mesura que sigui possible, i també per això fem les proves d'al·lèrgia. La família ha de saber com evitar-los i és important que aclareixi amb els sanitaris quines mesures pràctiques són útils i més senzilles d'aplicar. En Joan i l'Anna ara estan més tranquils: han aclarit els seus dubtes i, sobretot, han entès que els pares i els propis nens poden controlar l'asma. L'evolució de la malaltia depèn molt de les seves cures, així que ¡hi ha molta feina a fer!

El nen asmàtic ha d'evitar l'esport? No. La pràctica esportiva té molts efectes beneficiosos per a la salut i els asmàtics poden i han de practicar esport. Molts esportistes d'alt nivell són asmàtics. Només hem d'evitar l'esport quan l'asma no està ben

controlada, és a dir, quan tingui molts símptomes. En cas de l'asma induïda per l'exercici, és important fer prees calfament, tenir en compte els canvis bruscos de temperatura (gimnàs-carrer-gimnàs) i fer l'activitat de manera gradual. Si es necessita medicació cal utilitzar-la abans d'iniciar l'esforç.

PORTADA

ca-es

2015-05-28T07:00:00.0000000Z

2015-05-28T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/281539404556688

ABC