Kiosko y Más

Respiro en Xarxa: un aprenentatge saludable en plena natura

La respiració i el contacte amb la natura són els elements que sustenten les activitats de Respiro en Xarxa

Soledad Román Directora General de la Fundació Roger Torné

L'estreta relació entre la prevalença de l'asma i l'entorn en què viuen els nens va impulsar la Fundació Roger Torné a posar en marxa el 2009 aquest programa.

Quan el setembre de 2009 la Fundació Roger Torné va posar en marxa el programa Respiro, només tenia davant seu una realitat: l'asma i altres afeccions de caràcter respiratori eren cada vegada més freqüents en la població infantil. A part d'un estudi científic realitzat als Estats Units sobre la influència positiva de viure en un carrer amb arbres per disminuir les crisis d'asma, no vam trobar estudis i evidències científiques que posessin de manifest, més enllà del sentit comú, que la natura no només era positiva per al benestar infantil, sinó que ajudava a millorar l'estat de salut dels nens i nenes, especialment el d'aquells amb símptomes respiratoris.

No obstant, hi havia proves de l'estreta relació existent entre la prevalença de l'asma i les condicions ambientals en què viuen els nens, més enllà dels condicionants genètics. I, en aquest context, per a la Fundació no hi havia cap dubte que els nens i nenes necessitaven respirar aire de qualitat, però, també, que necessitaven aprendre a respirar correctament. Doncs bé, aquests dos elements, respiració i contacte amb la natura, van constituir la base sobre la qual es va estructurar el programa que vam batejar com Respiro i al qual el 2012 vam afegir “en Xarxa” per subratllar la seva voluntat de col·laborar amb altres entitats sense ànim de lucre.

LA RESPIRACIÓ: FONT DE SALUT

La respiració és un procés involuntari i automàtic a partir del qual inhalem oxigen i expulsem els residus de l'aire expirant. Amb l'oxigen inhalat, els pulmons purifiquen la sang i tot l'organisme es beneficia d'aquesta renovació. Però els pulmons no són els únics òrgans associats a l'acte de respirar. Hi ha altres músculs, com el diafragma, la musculatura intercostal o els abdominals, que també hi intervenen i, en funció de la intensitat de la inhalació, retenció i expiració, ens trobem davant diferents tipus de respiració: la respiració alta o clavicular, també anomenada superficial; la mitjana o intercostal, i la baixa o abdominal.

Exercitant la respiració alta o clavicular de forma adequada, s'enforteix la musculatura de la part superior del tòrax. Si s'executa correctament la respiració mitjana o intercostal, dirigint lentament l'aire pel nas fins a la part mitjana del tòrax en la inhalació i exhalant durant aproximadament el mateix temps, s'eixampla la caixa de les costelles i es dilata la zona mitjana del pit. En el cas de la respiració profunda o abdominal, aquesta es farà correctament si s'inspira lentament dirigint l'aire fins a l'abdomen i provocant-ne un eixamplament, com si fos un globus. L'expiració també ha de ser pausada. Així, amb la respiració profunda s'exerciten els músculs abdominals i l'organisme es relaxa per efecte d'una major oxigenació.

La pràctica de les tres respiracions a través de jocs i activitats és un dels fonaments de Respiro en Xarxa, i té com a objectiu que els nens i nenes assistents reforcin el seu aparell respiratori augmentant la seva capacitat respiratòria i adquirint hàbits com la neteja del nas. Però, a més a més, la pràctica d'una bona respiració afavoreix la relaxació, amb els seus innumerables efectes positius en tots els nens i, sobretot, en els hiperactius. Sabem que el cervell requereix tres vegades més quantitat d'oxigen que la resta del cos, de manera que una respiració adequada tendeix a normalitzar la funció cerebral, reduint nivells excessius d'ansietat. Una bona respiració, doncs, contribueix a asserenar els nens, a disminuir-ne l'agressivitat i, en línies generals, a augmentar-ne la capacitat de concentració, cosa que hem pogut constatar.

LA NATURA: FONT DE JOC I APRENENTATGE

Però a més d'una bona respiració, a la Fundació Roger Torné estàvem i estem convençuts que el contacte habitual amb un entorn natural és beneficiós per al desenvolupament psíquic, físic i emocional dels nens, i que l'impacte positiu en la salut respiratòria infantil és innegable. Com els deia a l'inici, l'any 2009 no vam trobar evidències, però a mesura que han passat els anys els resultats han anat corroborant la nostra intuïció:

Estudis com el realitzat pel Dr. Corrraliza a escoles de Madrid han posat de manifest la major resistència a l'estrès de nens envoltats de “verd” als patis de les seves escoles, com una manifestació més del dèficit de natura en la infància.

La millora de la salut mental en adults i nens, vivint a prop de zones verdes.

La natura té un impacte positiu en les persones, com han evidenciat els resultats preliminars de l'estudi PHENOTYPE. A Respiro en Xarxa convertim la natura en una font de jocs. Els nens gaudeixen i aprenen del que veuen al seu voltant. Per exemple, aprenen a captar les diferències que es produeixen a l'entorn amb el canvi de les estacions més enllà dels colors del paisatge —que tampoc no està gens malament, per cert—, en sortir d'una

PORTADA

ca-es

2015-05-28T07:00:00.0000000Z

2015-05-28T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/281779922725264

ABC