Kiosko y Más

Els contagis de covid ja baixen en tots els grups d’edat de menys de 70 anys

La incidència es redueix des de fa una setmana a la franja amb més hospitalitzats

El grup d’edat de 60 a 69 anys, el que té més persones hospitalitzades i pacients a l’uci en aquest moment a Catalunya, ja ha passat el pic de contagis de la cinquena onada, segons les dades actualitzades ahir al web DadesCovid del Departament de Salut. El descens de nous diagnòstics es registra des de principis de la setmana passada, cosa que fa preveure que aquesta setmana ja s’observarà un descens dels ingressos hospitalaris en aquest grup d’edat.

També ha començat a baixar la incidència des de la setmana passada en el grup d’edat de 50 a 59 anys i en el de menys de 10. En les franges que van dels 10 als 50 anys, els nous diagnòstics estan baixant des de fa més de deu dies. Però continuen augmentant en tots els grups de més de 70 anys, segons les dades actualitzades ahir, que arriben fins al 22 de juliol.

“Observem un efecte de cadena de transmissió entre grups d’edat”, constata Enric Álvarez, investigador del grup de biologia computacional Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que assessora el Departament de Salut sobre l’evolució de l’epidèmia.

La cinquena onada va començar amb un ràpid augment de casos entre adolescents i adults joves. Uns quants dies més tard es va registrar un increment en grups d’entre 40 i 70 anys, corresponents a la generació dels seus pares, així com entre els menors de 10, corresponents als seus germans petits. Poc després van augmentar els casos entre els més grans de 70, corresponents a la generació dels avis, a qui els pares presumptament havien contagiat. “És un fenomen que ja es va estudiar al sud dels Estats Units en la primera onada”, apunta Álvarez.

L’efecte cadena s’ha observat tant en l’ascens com en el descens de la cinquena onada. El primer grup d’edat que va arribar al pic va ser el de 20 a 29 anys, que l’11 de juliol va registrar una incidència màxima de 1.840 casos per 100.000 habitants els últims set dies. Els dos dies següents va començar a baixar la incidència també en les franges de 10 a 19 i de 30 a 39 anys. El 15 de juliol va passar el pic la de 40 a 49. I des de dilluns i dimarts de la setmana passada baixen els nous diagnòstics a les franges d’entre 50 i 70 anys, segons la informació publicada a DadesCovid.

“Tan bon punt comencen a baixar els nous casos entre persones joves, es redueix la transmissió del virus des d’aquest col·lectiu cap a persones més grans”, observa Álvarez. “Però pot no ser l’única explicació. És possible que haver accelerat l’administració de les segones dosis d’AstraZeneca en el grup de 60 a 69 anys les últimes setmanes hagi contribuït a reduir els contagis”, perquè ara és precisament quan aquestes segones dosis comencen a tenir un efecte protector significatiu, assenyala l’investigador del Biocomsc.

El descens de nous diagnòstics en els grups de 50 a 70 anys es traduirà previsiblement en un descens dels ingressos hospitalaris els pròxims dies. “El pic de pressió als hospitals serà entre aquesta setmana i la que ve”, va avançar ahir Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, en una entrevista a El món a RAC1.

La pressió hospitalària ja s’ha començat a alleujar per al col·lectiu de 20 a 29 anys, que va arribar a un màxim de 26 ingressos diaris la setmana del 12 al 18 de juliol i que els quatre dies següents –els últims dels quals hi havia ahir dades fiables– havia baixat a una mitjana setmanal de 24 ingressos diaris.

També està remetent en el grup de 30 a 39 anys, que va assolir 47 ingressos diaris la setmana de l’11 al 17 de juliol i que els cinc dies següents havia baixat a 41.

Tot i això, per a les persones de 40 a 70 anys que necessiten hospitalització, passen una mitjana d’uns set dies entre el diagnòstic i l’ingrés, recorda Enric Álvarez. Si el pic d’incidència es va superar entre el dilluns 19 i el dimarts 20, aquesta setmana ja s’espera un descens dels nous ingressos.

Tot i així, com que es tracta de pacients que solen passar més d’una setmana hospitalitzats, el nombre de persones ingressades per covid continuarà sent elevat els pròxims dies. Passarà el mateix a les ucis, que s’ha observat des de l’inici de la pandèmia que s’omplen ràpidament al principi de cada nova onada i tarden més a buidar-se quan l’onada remet.

La població de 50 a 69 anys tenia ahir 703 persones ingressades, de les quals 178 eren a les ucis, cosa que representava un 34% de tots els pacients covid hospitalitzats a Catalunya i un 46% dels que hi havia a les ucis.

Accelerar les segones dosis d’AstraZeneca pot haver ajudat a frenar l’onada en el grup de 60 a 69 anys

SOCIETAT

ca-es

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

2021-07-27T07:00:00.0000000Z

https://lectura.kioskoymas.com/article/281883006372097

La Vanguardia